Experimentele Bijenstand te Herkenrode
Abdijsite Herkenrode Herkenrodeabdij 4 , 3511 Hasselt
De bijenstand op Herkenrode is en blijft het paradepaardje van de Limburgse Imkersbond. Door de goede zorgen van Roger is de hal prima in orde en is ze klaar om tijdens de zomerzondagen een talrijk publiek te ontvangen.
Elke zondag komen honderden gezinnen en fietsers naar het domein Herkenrode en tientallen stoppen even bij onze bijenhal.
Kinderen en volwassenen komen graag eens ‘in het echt’ kijken naar de bijen, ze horen graag een beetje uitleg en ze kopen graag een potje honing ‘van een echte imker’.
Voor de openstelling van de bijenhal zoeken we steeds vrijwilligers. De beloning bestaat uit een vriendelijke bedanking vanwege de bezoekers en uit de verkoop van enkele tientallen potjes eigen honing. Ze houden de stand open van 13.30 uur tot ongeveer 18 uur; de honing wordt verkocht aan 7€ per potje van 500 g.
Kandidaten kiezen een zondag en sturen dan bericht naar Cyril: cyril.rubens@skynet.be; hij zorgt er voor dat er geen ‘dubbele boekingen’ gebeuren. De data dat de bijenhal wordt open gesteld vind je hier!
Contacten:
Onze experimentele bijenstand draait op volle toeren. Samen willen we met jullie onze experimenten praktisch toelichten en met de imker onze praktische ervaring aan onze experimentele bijenstand Herkenrode delen. We wensen vooral praktische informatie te brengen en nieuwe bedrijfsmethoden uit te testen (ideeën zijn altijd welkom).
Educatieve Bijenstand te Nieuwenhoven
Provinciaal Domein Nieuwenhoven Hasseltsestw, z/n 3800 St. Truiden
Geleide bezoeken op aanvraag mogelijk. Een leerrijke uitstap voor Uw afdeling.
Bel of mail naar één van de bovenvermelde contacten.
Enkele sfeerbeelden van de imkerdag in Herkenrode
(foto’s Johan Cardinaals)Geschiedenis Herkenrode:
Wat is Herkenrode? Herkenrode is een abdij die werd gesticht in 1182. Vanaf 1271 werd de abdij bewoond door de cisterciënzerinnen en werd onder hun leiding al snel één van de toonaangevende kloostergemeenschappen van de Lage Landen. Na verschillende godsdienstoorlogen en herstelperiodes werd de abdij verbeurd verklaard door de Franse bezetter in 1796 en publiek verkocht. In de 19de en 20ste eeuw takelde de abdij al snel af door gebrek aan nodige onderhoudswerken. Het poortgebouw en de tiendenschuur zijn op dit ogenblik de meest indrukwekkende delen van de site en behoren tot de meest unieke monumenten van Vlaanderen.
Herkenrode is 115 ha groot, waarvan er in 1998 105 werden aangekocht door het Vlaamse gewest en in beheer gegeven aan de Stichting Vlaams Erfgoed.
“Herkenrode zo belangrijk als Alden Biezen” titelde het Belang op 15 oktober 1998. De doelstelling meegegeven aan dit project heeft alles te maken met herstel van het landschap. Hier hoort naast een kruidenkenniscentrum, bedrijvencentrum voor kunstambachten en een bezoekerscentrum, ook een bijencentrum thuis.
Op dit ogenblik staat er een bijenstand van 15m x 4m, voorzien voor het plaatsen van 10 bijenkasten gefinancierd uit het honingproject. De materialen voor de oprichting van deze bijenstand worden geleverd door de Vlaamse gemeenschap, de oprichting moet gebeuren door de imkers van vzw LIB, met hulp van dezelfde Vlaamse gemeenschap, afdeling Natuur.
De Limburgse Imkerij kan door de verwachte uitstraling van Herkenrode en het hierop inspelen van haar bestuur, oa. op volgende punten haar voordeel doen: de kwaliteitsverbetering van onze honing, het promoten van onze bijenproducten en het verbeteren van onze bedrijfssystemen en methodes. Anderzijds moeten we deze gelegenheid aangrijpen om binnen onze provincie een eigen onderzoekscentrum voor bijen op te richten. Met uw steun, in samenwerking met het LUC Diepenbeek en de provincie moeten we hier in slagen.
Om onze bijenhal in Herkenrode te vernissen zoeken we nog steeds onzuivere propolis. Omdat de bijenhal volledig in natuurproducten is opgetrokken, willen wij ook het hout met een natuurlijk product behandelen. Geef de propolis met uw afgevaardigde mee. Wij zorgen ervoor dat de bijenhal ermee wordt behandeld.? Alvast bedankt voor de gift.
Neem contact met ons op de contactpagina